دانستنی های جالب درباره سبک زندگی مدیترانه ای ، رژیم مدیترانه ای چیست؟ ، چگونه انسان مقابل بیماری ها ضد ضربه می گردد؟
به گزارش دفتر آنلاین من، اجرای کامل سبک زندگی مدیترانه ای می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان و مرگ زودرس یاری کند.
دفتر آنلاین من - آرش نهاوندی: سبک زندگی مدیترانه ای از جمله عواملی مانند رژیم غذایی، عادات غذایی، استراحت و ورزش بدنی، به علت مزایای بی شماری که برای سلامتی دارد، مورد توجه قرار گرفته است، که هم برای سلامت قلب و هم محافظت نماینده در برابر سرطان است. اما آیا این مزایا در خارج از جغرافیای منحصر به فرد منطقه مدیترانه قابل تکرار هستند؟
به گزارش هلت لاین، در مطالعه ای که نتایج آن در مجموعه مقالات کلینیک مایو منتشر شده است، محققان بر این نکته تاکید کردند که پیروی از سبک زندگی مدیترانه ای به وسیله افراد میانسال ساکن بریتانیا، مرگ و میر به دلایل مختلف جسمانی و مرگ ناشی از سرطان را به ترتیب 29 و 28 درصد کاهش داده است.
دکتر مرسدس سوتوس پریتو نویسنده اصلی مطالعه، اپیدمیولوژیست تغذیه در دانشگاه خودمختار مادرید اسپانیا، و استاد کمکی در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی اچ چان، می گوید: این مطالعه بعلاوه نشان گر آن است که فراتر از رژیم غذایی، سایر اجزای سبک زندگی مدیترانه ای می توانند نقش ترکیبی و قوی تری در کاهش خطر مرگ و میر، سرطان و بیماری های قلبی عروقی، نه تنها در کشورهای مدیترانه ای بلکه در کشورهای غیر مدیترانه ای ایفا نمایند.
مرسدس سوتو پریتو و همکارانش از داده های گروهی افراد از بیوبانک بریتانیا استفاده نموده اند، داده های این بانک از یک مطالعه که برای تجزیه و تحلیل سبک زندگی و عادات غذایی 110 هزار و 799 نفر بین 40 تا 75 ساله در سراسر بریتانیا در طی 9 سال انجام گرفته، استخراج شده است.
با استفاده از سیستم مد لایف(MEDLIFE)، محققان توانستند امتیازهایی را برای اعضای گروه ایجاد نمایند که نشان دهنده تبعیت آن ها از سبک زندگی مدیترانه ای است. عوامل مد لایف به سه دسته اصلی تقسیم شدند: رژیم غذایی مدیترانه ای، عادات غذایی، و عادات فیزیکی و اجتماعی.
چرا رژیم مدیترانه ای؟
رژیم مدیترانه ای با مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، چربی های سالم (مانند روغن زیتون) و پروتئین بدون چربی، عمدتا ماهی تعریف می گردد. عادات غذایی کشورهای این منطقه شامل محدود کردن مصرف نمک و شکر و کاهش قرار گرفتن در معرض غذاهای فرآوری شده است. عوامل اجتماعی همانطور که در این تحقیق نیز به آن اشاره شده، شامل معاشرت با دوستان، به ویژه در زمان صرف وعده های غذایی و ورزش های دسته جمعی است.
محققان با استفاده از ارزیابی های گزارش شده در خصوص رژیم غذایی و فعالیت بدنی، توانستند معین نمایند که اعضای گروه بیوبانک بریتانیا تا چه مقدار به مؤلفه های اولیه سبک زندگی مدیترانه ای پایبند هستند.
نتایج این مطالعه نشان داد افرادی که بیشترین اندازه پایبندی به سبک زندگی مدیترانه ای را داشتند، در مقایسه با افرادی که کمترین اندازه پایبندی را داشتند، دارای بیشترین مزایای محافظتی بودند. در آن دسته از میانسالانی که بالاترین اندازه پایبندی را داشتند، مرگ و میر ناشی از همه علل جسمانی مرگ و سرطان به ترتیب 29 و 28 درصد کاهش یافته بود. درواقع، محققان تشخیص دادند که هر دو امتیاز افزایش در امتیاز مد لایف یک فرد، با کاهش 9 درصدی خطر مرگ و میر ناشی از همه علل جسمانی و سرطان مرتبط است.
در حالی که شواهد در خصوص اثرات مفید رژیم مدیترانه ای، به ویژه در رابطه با بیماری های قلبی و عروقی، همچنان در حال افزایش است، پرسش هایی در خصوص امکان پذیری آن در خارج از منطقه جغرافیایی که از آن سرچشمه گرفته (کشورهای اطراف دریای مدیترانه)، اذهان محققان را به خود مشغول نموده است. در واقع، در مقاله ای که همین سال جاری منتشر شد، هم به فواید این رژیم اشاره شده و هم نگرانی ها را در خصوص آن افزایش داده است: الزام پیروی دقیق از این رژیم برای کسب برترین اثرات پیشگیرانه برای بیشتر مردم در دنیای امروز عملی نیست. بنابراین، درک این نکته بسیار مهم است که وقتی پایبندی به این رژیم غذایی در یک ماهیت اپیزودیک اتفاق می افتد یا زمانی که فقط بخش های خاصی از رژیم غذایی دنبال می گردد، فواید آن به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
منبع: همشهری آنلاین